מסע רוחני למכרות המלך שלמה

הבונים החופשיים ומכרות המלך שלמה

מערת צדקיהו נחפרה תחת הרובע המוסלמי של העיר העתיקה בירושלים. זו המערה המלאכותית הגדולה בישראל, שאורכה מעל 300 מטרים, ושטחה הכולל כ- 9000 מ"ר. היא מגיעה כיום עד רחוב ויה דולורוזה, אך חוקרים מאמינים שבעבר הגיעה עד הר הבית עצמו. היא נתגלתה באקראי, בזכות כלב: חוקר אמריקאי בשם ברקלי איבד באזור את כלבו בשנת 1854. כשהלך בעקבות הנביחות גילה את המערה

מערת צדקיהו נחפרה תחת הרובע המוסלמי של העיר העתיקה בירושלים. זו המערה המלאכותית הגדולה בישראל, שאורכה מעל 300 מטרים, ושטחה הכולל כ- 9000 מ"ר. היא מגיעה כיום עד רחוב ויה דולורוזה, אך חוקרים מאמינים שבעבר הגיעה עד הר הבית עצמו. היא נתגלתה באקראי, בזכות כלב: חוקר אמריקאי בשם ברקלי איבד באזור את כלבו בשנת 1854. כשהלך בעקבות הנביחות גילה את המערה.

המערה החלה את דרכה כמחצבה לחומרי בנין, מהם נבנתה העיר – בהפוגות – מימי בית ראשון ועד המאה העשרים. חוקרים אנגלים שהגיעו לישראל מטעם מסדר הבונים החופשיים, ארגון בן מאות שנים שחבריו רואים עצמם כממשיכי דרכו של שלמה המלך, הגיעו למסקנה שמכאן נחצבו האבנים מהן בנה שלמה המלך את בית המקדש הראשון. בהתאם לכך, כינו את המערה "מחצבות המלך שלמה". אחד החוקרים האנגלים הבולטים היה צ'ארלס וורן, שמיפה את המערה וגם מצא בה ציור קיר מן התקופה האשורית.

כבונה בית המקדש היה שלמה המלך, לתפיסתם של חברי המסדר, הבונה החופשי הראשון והחשוב מכולם. בהתאם לכך, מקיימים הבונים החופשיים את טקסיהם השנתיים במערה החל משנת 1854. החלל בו מתקיימים הטקסים הסודיים נקרא בפי כל "אולם הבונים החופשיים".

מסורות רוחניות הקשורות למערה

הבונים החופשיים אינם היחידים המייחסים חשיבות רוחנית למערה. לכל מסורת כמעט היתה אגדה משלה על המערה. האגדה הידועה מכל היא זו שנתנה למערה את שמה. המלך צדקיהו מרד בנבוכדנאצר מלך בבל, בהשפעתם הרעה של שריו ובניגוד לעצת הנביא ירמיהו שהתנגד למרד. מלך בבל ערך מצור ממושך על ירושלים, ומשהצליחו הבבלים להפיל את החומות נמלט צדקיהו מירושלים ליריחו, דרך מערה זו. לרוע מזלו הוא נתפס והובא לפני נבוכדנאצר, שלא היה ידוע כרחמן גדול. הוא ציווה לשחוט את בניו של צדקיהו לנגד עיניו, ואז עיוור אותו והכניס אותו לצינוק עד סוף ימי חייו. לזכר הטרגדיה הזו מכונה המעיין המפכה בקצה הרחוק של המערה "מעיין דמעות צדקיהו המלך". לא מפתיע שמימיו אינם ראויים לשתיה.

פעילות רוחנית מתאימה

כשתבקרו במערה, לכו בעקבות רחש המעיין עד קצה המערה. ממש לפני המעיין, בצמוד לפלג הקטן שיוצרת זרימת המים במורד הסלע, תמצאו שקע החצוב בסלע (ראו התמונה המופיעה בתחתית מאמר זה. כסא צדקיהו מופיע בתמונה בצד שמאל למטה). כשתשבו בנקודה זו תראו מולכם מעין חלון דרכו נשקף האולם המרכזי של המערה – אולם הבונים החופשיים. את הנקודה הזו אני מכנה "כסא צדקיהו", ומוצא שהיא מהווה את נקודת העוצמה של המערה כולה. אתם מוזמנים להתיישב בנקודה זו ולעצום את עיניכם. תנו לרחש המים המייצגים את דמעות צדקיהו להזכיר לכם את הטרגדיה של צדקיהו המלך, שנבעה משיקול דעת מוטעה. במקביל זיכרו שלמערה זו מיוחס גם סיפור שלמה המלך, בונה בית המקדש, שזכה לתואר החכם באדם בשל החלטותיו הנבונות. נסו לחשוב על מקרים בחייכם בהם אתם חשים שהלכתם אחר עצתם הרעה של אחרים במקום להקשיב לקול הפנימי שלכם, ויצאתם מופסדים כתוצאה מכך. תוכלו לבחור כעת באיזו דרך אתם בוחרים: בדרכו של צדקיהו הפועל על פי תכתיביהם של אחרים או בדרכו של שלמה המונחה על ידי חוכמתו הפנימית.

פעמים רבות בעבר שלחתי אל המערה את תלמידיי שלמדו אצלי בקורס תקשור, כדי לחוות את עוצמת המערה. הנסיון שלי מראה שיכולת תקשור מעצימה כשמתרגלים טכניקות שנלמדות בקורס בנקודת העוצמה של המערה (כסא צדקיהו). התלמידים שביקרו במערה סיפרו על מתנות לא צפויות שקיבלו לאחר הביקור כאן. נראה שרוחו הנדיבה של שלמה המלך שורה על המבקרים במערה, ורוחו מתגשמת בחייהם אחר כך ומביאה עימה מתנות מן הרוח. בעוד שבמקרים מסוימים המתנה היא חומרית, ברב המקרים עליהם שמעתי הוא מתגשם כאדם חכם המופיע בחייכם ומעניק לכם עיצה טובה.

לקבלת מידע נוסף על הקורס לריפוי בתקשור שיפתח בקרוב (פרונטלי ובזום) ליחצו כאן >>>

הנחיות הגעה

הגיעו אל העיר העתיקה בירושלים וחנו בחניון הצמוד לשער שכם, שהכניסה אליו מהכיכר שבקצה רחוב הנביאים. המערה נמצאת במרחק של כ-200 מטרים מהחניון, סמוך לשער שכם ובצמוד לחומת העיר.

שעות פתיחה: ימים א'-ה' שעות 09:00-16:00. המערה סגורה בשישי ובשבת מסיבות בטחוניות ודתיות. הכניסה בתשלום. טלפון לבירורים (החברה לפיתוח מזרח ירושלים) – 02-6277550.

דרגת קושי: קל